Bridge – hvor utbredt er juks?

Skandaler i bridgemiljøet

De siste årene har selv det tilsynelatende så uskyldige bridgemiljøet blitt rammet av skandaler. En av de største rammet nordmennene Espen Lindqvist og Boye Brogeland. Sammen med amerikanske lagkamerater oppdaget de at to andre på laget, israelerne Ron Schwarz og Lotan Fischer, hadde funnet måter å jukse på. De valgte derfor å gi fra seg tre trofeer som laget hadde vunnet i perioden 2014 – 2015. Spørsmålet som stilles nå er egentlig: hvor utbredt er denne typen juks innenfor bridge?

Former for juks i bridge

Utrolig som det kan høres ut, finnes det faktisk ganske mange kjente måter å jukse på i bridge. Med juks mener man da enhver form for bevisste brudd eller manipulering av reglene, eller andre typer av uetisk atferd som man benytter seg av for å få fordeler i spillet.

Den kanskje vanligste måten å jukse på er å bruke forskjellige signaler til å kommunisere informasjon om egne kort til partneren, gjerne da gjennom et slags “tegnspråk” som er avtalt på forhånd. Dermed kan man bruke denne informasjonen enten når man melder eller spiller, og dra nytte av det på en ikke-legitim måte.

Det finnes imidlertid også andre mer åpenbart frekke måter å jukse på, som å kikke på motspillernes kort før de setter seg ved bordet eller endre på resultatene etter at en runde er avsluttet. I mer uformelle former for bridge kan det også dreie seg om juks når man stokker og deler ut kortene.

Hvor mange gjør det?

Dessverre er realiteten at slike skandaler innen bridge går helt tilbake til 1930-tallet. Det til tross for at det ikke finnes noen store gevinster eller premiesummer det går an å vinne i bridge, man spiller kun for heder og ære. Men som alle vet, jakten på status og prestisje kan få mennesker til å gjøre mye rart.